Moderniseringen som gick snett

Image

Det var en tjusig tid. Efter sovjetunionens fall kunde försvarsminister Anders Björck (M) köpa upp delar av Östtyskaarmén i form av pansarbandvagnar (PBV) 501 – fd BMP-1 och 401 – fd MTLB. Hägglunds byggde Stridsfordon (Strf) 90 och från Tyskland anskaffades 1994 icke färre än 120 stridsvagn (Strv) typ Leopard 122 vartill kom leasing av 160 st typ 121.

Vi planerade 1998 för 12 brigader plus en på Gotland, som skulle ha moderniserade stridsvagnar typ Centurion 104. Per 2001 skulle organisationen omfatta.

4 Infanteribrigader
IB 1 Kungsängen. Strf 90 och Pbv 302.
IB 2 Kristinehamn. Pbv 501.
IB 12 Eksjö. Pbv 501.
IB 16 Halmstad. Pbv 501.

3 Norrlandsbrigader
NB 5 Östersund. Strf 90 och Pbv 401.
NB 13 Falun. Strf 90 och Pbv 401.
NB 21 Sollefteå. Strf 90 och Pbv 401.

6 Mekaniserade brigader
MekB 7 Revinge. Strv 121 och Pbv 302.
MekB 8 Hässleholm. Strv 121 och Pbv 302.
MekB 9 Skövde. Strv 122 och Strf 90.
MekB 10 Strängnäs. Strv 121 och Pbv 302.
MekB 18 Visby. Strv 104 och Pbv 302.
MekB 19 Boden. Strv 122 och Strf 90.

Men 2001 fanns blott rester från sex av dessa brigader kvar i en försvarsbudget om 43 miljarder kronor. Samtliga kvarvarande brigader skulle nämligen läggas ner enligt försvarsbeslutet 2000 .

Antalet fungerande brigader är fortfarande noll, men uppbyggnad pågår mot en nyorganisation 2014. En rapportör meddelar:

P4 i Skövde och I19 i Boden utvecklar brigadstaber och övar dessa, i år i nationella scenarion. Många inom stabspersonalen har fått vissa färdighet att leda med längre perspektiv genom deltagande i internationella insatser.

11.Ledningsplatsbataljon och 12.Sambandsbataljon anställer soldater för att i Insatsorganisation 14 kunna betjäna brigadstaber.
De är inte färdiga än men förmågan att bygga upp funktionerna uppges finnas.
Det krävs finansiering av IO-14 för att det ska kunna ske.

 • realinlol

  Nu är väll alla Pbv 401 & 501 borta? Strv 121 är väll återlämnad till Tyskland?

  För framtida brigader vid eventuell upprustning borde vi dock beställa fler Strf 90 i senaste version av olika varianter. Dom brigader som behöver stridsvagnar så borde det vara senaste version av Leopard 2 (2A8?).

  • riksregaliet

   Pbv 401 är sålda, skrotade. Ett fåtal finns i förråd i väntan på försäljning. Pbv 501 är majoritet sålda, ett fåtal är sparade likt pbv 401 för att nyttjas som skjutmål, tester, B styrka och för museum. Ja fler 90 vagnar kan vara ett bra komplement , särskild pbv versionen av den. Leopard 2A7 är senast, våra motsvarar A5/A6 . Strv 121 finns kvar i förråden, Vi SD vill återaktivera dessa. Ett fåtal har blivit ingbv 120

   • realinlol

    Är du verkligen säker på att Strv 121 finns kvar i förråd förutom dom som gjorts om till ingbv 120? Jag har för mig jag läst att Försvarsmakten sa upp kontraktet med Tyskland 2011 och att dom är borta. Leopard 2A4 börjar dock bli av åren så lika bra att köpa 2A6 eller bättre. Kanske Tyskarna har lite överskott dom kan sälja billigt.

    ”Idag har de 160 äldre varianterna av Leopard 2 – Stridsvagn 121 – fasats ut och leasingkontraktet med Tyskland har lösts under 2011.”

    http://www.fmv.se/sv/Projekt/Stridsvagn-121-och-122-Leopard-2-/

  • riksregaliet

   Vi köpte med brobv på T 55 chassi, ett antal Btr 60, T 72 för tester samt 2S1 Gvozdika 122 mm artilleri

 • riksregaliet

  Ja de är kvar, av flera anl, kontraktet löpte ut 2011. Tyskarna anser sig för dyrt att frakta dem till Tyskland. Vi kan fortfarande välja att återaktivera dessa för en ”mindre summa. ” Leo2A6 är för gammal, blir A7 då. Om vi ej köper dessa kommer de att säljas.

 • Sven Wergård

  Kanske inte den kommentyar man frågar efter.

  MEN – vem hr ansvaret för att materiel och anläggningar för flera milliarder (rätt uppfattat – milliarder) har sålts billogt, skänkts bort eller skrotats — vilken revision har tittat på dett resursslöseri som vad jag vet främst letts från Försvarsdepartementet.
  OK – med skänkt materiel till Baltiska länder — kan vara en ”förpost” — men övrig fullt (oftast) duglig materiel??????
  Sven Wergård
  [email protected]

 • riksregaliet

  Sverige skänkte matriel för tre brigader till baltänderna. Det är en kombo av FMLOG; Försvarsdepardementet, Riksdagen, Högkvarteret, fortV m.fl

  Vi SD vill bevara den moderna matriel vi redan köpt för miljarder. Det är åtskilliga miljarder som avvecklats. F.ö kostar även avveckling.

 • I simply want to mention I am just new to weblog and truly enjoyed you’re web page. Probably I’m likely to bookmark your website . You surely come with wonderful stories. Many thanks for sharing with us your web-site.

 • We simply need to inform you which I am novice to writing and thoroughly enjoyed your webpage. Probably I am likely to bookmark your post post . You seriously have stunning article writing. Be Grateful For it for swapping with us your web post.

 • Might be almost unthinkable to come across well-updated americans on this area, regrettably you appear like you know the things that you’re preaching about! Thanks

 • My Partner And I simply desire to reveal to you that I am raw to writing a blog and undeniably adored your work. Most likely I am prone to remember your site post . You indeed have excellent article material. Be Thankful For it for swapping with us your web post.

 • Might be almost not possible to see well-advised americans on this area, and yet you look like you know those things you’re raving about! Appreciate It

 • I really desire to share it with you in which I’m just novice to online blogging and undeniably loved your site. More than likely I am most likely to bookmark your post post . You definitely have memorable article subject. Value it for telling with us your url page.

 • Pingback: Aluminum Suspended Baffle Ceiling()

 • It really is practically unattainable to encounter well-advised viewers on this theme, still you appear like you are familiar with the things you’re revealing! Thanks A Lot

 • We really have to share it with you the fact that I’m just beginner to putting up a blog and totally enjoyed your report. Very possible I am inclined to store your post post . You indeed have wonderful article writing. Get Pleasure From it for sharing with us your internet site information.

 • It can be almost not possible to come across well-updated parties on this area, unfortunately you look like you be aware of the things you’re writing about! Regards

 • It really is almost unthinkable to come across well-educated men or women on this matter, nevertheless you appear like you realize the things that you’re covering! Cheers

 • I simply want to say I am beginner to blogging and site-building and seriously enjoyed your blog. Very likely I’m planning to bookmark your website . You really come with very good article content. With thanks for revealing your website page.

 • I’m extremely impressed along with your writing skills as smartly as with the structure for your blog. Is that this a paid subject matter or did you customize it your self? Either way keep up the nice high quality writing, it is rare to see a great weblog like this one these days..

 • Greetings! Very helpful advice in this particular article! It is the little changes that make the biggest changes. Thanks a lot for sharing!

 • Pingback: Taobao Buying Agent()

 • Somebody necessarily assist to make seriously articles I might state. That is the very first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the research you made to make this particular post amazing. Great process

 • Opinie znalezione na http://pozyczka-ogloszenia.pl

 • Passetoncode.fr est un site d’entraînement à l’examen du code de la route entièrement gratuit. Testez vous sur 40 questions dans les conditions réelles d’examen ou par séries de 20 questions sur un thème de votre choix. Vous apprenez à votre rythme et pouvez suivre votre progression grâce à des statistiques détaillées.

 • Hello! I could have sworn I’ve visited this site before but after browsing through many of the articles I realized it’s new to me. Regardless, I’m definitely happy I came across it and I’ll be book-marking it and checking back often!

 • Pingback: framing a basement duct work()

 • Pingback: VACANCE A MAYOTTE 97600 MAMOUDZOU()

 • I am extremely impressed with your writing skills as smartly as with the structure to your blog. Is this a paid subject or did you modify it your self? Either way stay up the excellent quality writing, it is rare to see a great weblog like this one these days..

 • Pingback: sex on the first date()

 • Il n’est donc pas utile de consulter les prévisions météo à plus long terme. Le relief de la Martinique influant beaucoup sur le climat, je vous conseil de consulter la météo avant vos déplacements. En effet, il est courant de noter un écart de température de 6 à 10 degrés entre les villages d’altitude et les côtes.

 • I was suggested this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You’re wonderful! Thanks!

 • Back the Best offers win or each way tips for horse racing by email normally the night before racing. Selection criteria looks for horses that bookmakers find difficult to price.

 • A person essentially assist to make significantly posts I might state. That is the very first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the analysis you made to create this actual post extraordinary. Magnificent task

 • Full Disclosure began in April 2012 when San Francisco comedian Eric Barry bought a mixer and some microphones, and launched the Full Disclosure sex podcast out of his bedroom, a series of intensely revealing interviews with adult performers, sexologists, celebrities, and others in the entertainment industry.

 • A fascinating discussion is definitely worth comment. I believe that you ought to publish more about this subject matter, it may not be a taboo subject but generally people do not speak about such topics. To the next! All the best!!

 • Le teck est un arbre tropical qui donne un bois à la fois très intéressant en terme de mobilier de part son aspect et son coté imputrescible et très contesté car souvent l’objet de trafic notamment de la part du régimes dictatorial de la Birmanie. Néanmoins, l’interdiction de sa coupe sauvage dans de nombreux pays et sa relative facilité de culture industrielle font que cet arbre retrouve une image de plus en plus positive.

 • I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 • Land Development, Water Resources, Environmental, gold maps Site Permits, Site Plans, Hydrology, Wells, Civil Engineering, Rezoning, Paving, Grading and Drainage Plans, Flood Studies.PROJECTS INCLUDED:OFFICE BUILDINGS – WAREHOUSES – APARTMENTS – SUB-DIVISIONSRETAIL COMPLEXES – SHOPPING CENTERS – CHURCHESWATERRESOURCE STUDIES MAJOR HIGHWAYSDEEP WELL SYSTEMS – WATER AND SEWER FACILITIES – MAPPING

 • A person essentially lend a hand to make critically posts I might state. That is the very first time I frequented your website page and up to now? I amazed with the analysis you made to create this particular submit amazing. Wonderful activity

 • I love looking through an article that can make people think. Also, thank you for permitting me to comment!

 • Pour le moment, pouvoir pirater un compte Facebook reste totalement impossible sauf si vous avez les compétences nécessaires. Pour hacker un Facebook (le votre) il faut faire une requête de mot de passe Facebook oublié en répondant correctement aux questions que Facebook vous donne. Généralement Facebook va vous demander votre question secrète pour récupérer votre compte Facebook ou bien votre mobile personnel exemple 06 XX XX XX XX, bien sûr il faut mettre des données correctes sur votre compte car sinon Facebook ne pourra pas vous donner le mot de passe.

 • Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely helpful info particularly the last part 🙂 I care for such info much. I was looking for this certain info for a very long time. Thank you and best of luck.

 • Pingback: gizli ilimler()

 • Pingback: Testosterone supplements()

 • The Latest On Practical Programs In Chicago Long Distance Mover at:^:- Long Distance Moving Companies in Chicago

 • Pingback: drivereasy()

 • Deciding Upon Simple Advice From Seattle Tax Attorneys cartica038x7 Tax Lawyer Reviews Seattle

 • Fast Systems Of Sacramento Tax Attorneys For 2014 cartica038x7 Irs Tax Attorneys Sacramento

 • Pour le moment, pouvoir pirater un compte Facebook reste totalement impossible sauf si vous avez les compétences nécessaires. Pour hacker un Facebook (le votre) il faut faire une requête de mot de passe Facebook oublié en répondant correctement aux questions que Facebook vous donne. Généralement Facebook va vous demander votre question secrète pour récupérer votre compte Facebook ou bien votre mobile personnel exemple 06 XX XX XX XX, bien sûr il faut mettre des données correctes sur votre compte car sinon Facebook ne pourra pas vous donner le mot de passe.

 • My Partner And I just hope to notify you the fact that I’m just fresh to posting and really enjoyed your site. Likely I am inclined to bookmark your blog post . You literally have excellent article text. Acknowledge it for discussing with us your url page.

 • Might be almost close to impossible to encounter well-aware readers on this niche, and yet you look like you understand exactly what you’re raving about! Bless You

 • Land Development, Water Resources, Environmental, gold maps Site Permits, Site Plans, Hydrology, Wells, Civil Engineering, Rezoning, Paving, Grading and Drainage Plans, Flood Studies.PROJECTS INCLUDED:OFFICE BUILDINGS – WAREHOUSES – APARTMENTS – SUB-DIVISIONSRETAIL COMPLEXES – SHOPPING CENTERS – CHURCHESWATERRESOURCE STUDIES MAJOR HIGHWAYSDEEP WELL SYSTEMS – WATER AND SEWER FACILITIES – MAPPING

 • Thoughts On Core Elements For Chicago Long Distance Mover at:^:- Long Distance Moving Companies in Chicago

 • 332711 516839really good post, i certainly love this site, keep on it 469799

 • My Partner And I just intend to inform you that I am certain novice to wordpress blogging and thoroughly enjoyed your information. Quite possibly I am inclined to save your article post . You really have outstanding article material. Appreciate it for giving out with us your internet write-up.

 • Might be almost unthinkable to come across well-informed readers on this issue, however, you come across as like you realize the things that you’re revealing! Gratitude

 • Happy to become one of the readers about this awe electrifying web page: N.

 • Land Development, Water Resources, Environmental, gold maps Site Permits, Site Plans, Hydrology, Wells, Civil Engineering, Rezoning, Paving, Grading and Drainage Plans, Flood Studies.PROJECTS INCLUDED:OFFICE BUILDINGS – WAREHOUSES – APARTMENTS – SUB-DIVISIONSRETAIL COMPLEXES – SHOPPING CENTERS – CHURCHESWATERRESOURCE STUDIES MAJOR HIGHWAYSDEEP WELL SYSTEMS – WATER AND SEWER FACILITIES – MAPPING

 • It is actually nearly unthinkable to come across well-informed men or women on this subject, fortunately you appear like you understand the things that you’re posting on! Appreciation

 • Pingback: URL()

 • Pingback: Software Entwicklung()

 • It is actually near not possible to come across well-aware americans on this niche, still, you come across as like you comprehend the things you’re posting on! Excellent

 • It really is near close to impossible to see well-updated parties on this content, yet somehow you come across as like you are familiar with the things you’re covering! Excellent

 • Pingback: Handuk()

 • I dugg some of you post as I cerebrated they were invaluable very helpful

 • reproduction designer watches are amazing duplication involving initial authentic switzerland extravagance period items.

 • My Partner And I just have to tell you the fact that I’m just beginner to blogging and totally valued your page. Most likely I am prone to store your post post . You truly have magnificent article material. Value it for share-out with us your internet document.

 • It really is near unattainable to come across well-informed visitors on this area, although you seem like you know the things that you’re talking about! Thanks A Lot

 • It’s practically not possible to come across well-informed women and men on this content, and yet you look like you realize whatever you’re writing about! With Thanks