Gästinlägg: FN-TJÄNST I SINAI-DEL 2

Nedan följer del 2 av gästinlägget av Riksdagsman Thoralf Alfsson (SD), ledamot i  Skatteutskottet om sin FN tjänst  under 1970-talet i Sinai. 

 Image

Camp Tre Kronor

Camp Tre Kronor var vår huvudcamp för bataljonen och eftersom den låg inom 1:a kompaniets bevakningsområde fick vi även tillbringa ca 3 veckor där. Det var både positiv och negativt att ligga på campen.

Närheten till markan och en stor matsal och andra serviceinrättningar var givetvis bra men samtidigt var det mycket trafik och besök till bataljonsledningen vilket innebar mycket jobb. Det var inte samma frihet som att ligga ute på en position och leva sitt eget liv.

Image

 

Notera vårt lilla husdjur som sitter på mitt ben. En liten kameleont som vi hade flera av inne i tälten eller barackerna. De fungerade som utmärkta flugfångare!

Sedan fanns det givetvis också flera mindre trevliga husdjur. Skorpioner var mycket vanliga och det kunde man alltid hittas om man gick på ”upptäcktsfärd”. Om jag inte minns fel var det några som blev stuckna av dessa otrevliga kryp.

Image

 

Skorpionspindel som såg mer otäck ut än den var farlig.

Vi hade också några vattenposter som vi bevakade där beduinerna som bodde i området kunde hämta vatten under dagtid. Oftast var det unga flickor som fick utföra dessa sysslor. 

Image

Beduinflicka med min hjälm och batong vid vattenposten.

Redan som relativt små fick de följa med sina större systrar och hämta vatten i dunkar. 10-12 åriga flickor bar 25 liters dunkar på huvudet vilket inte kan ha varit särskilt nyttigt för deras hals och nacke. Männen satt givetvis och rökte vattenpipa och spelade någon typ av brädspel mest hela dagarna medan kvinnorna och barnen skötte om vardagssysslorna.

Image

 

Svenskar, Indonesier och en Israel vid en position i södra Sinai.

Utbytet med övriga länders FN-styrkor var mycket begränsat. Vid ett tillfälle åkte vi ner till Röda havet och kom då till det område som Indonesien övervakade.

I öknen fanns det också en hel del spår från krigen mellan Israel och Egypten. Flera av de positioner vi bodde på hade också varit befästningar under krigen och det fanns dagboks liknande anteckningar från krigen vilka var mycket intressanta att läsa.

Image

 

Image

Givetvis hade vi ganska mycket ledig tid och så fort det fanns möjlighet åkte vi upp till Medelhavet för ett dopp.

Image

Här några av mina kamrater i min grupp vid en öde strand.

Från vänster är det Mattsson från Vingåker, Björklund från Limmared, Larsson från Johanneshov och Ohlsson från Södertälje. Ett roligt minne av Ohlsson är när han knäckte vår gruppchef fallskärmsjägaren Svensson från Ystad på ett fyspass vid utbildningen i Strängnäs. Svensson repade sig inte efter det nederlaget på hela FN-tiden utan hamnade så småningom på sjukhus i Israel med ”psykiska problem” 😉

Nu var vår grupp så lyckligt lottade så att vi fick även skötta bevakningen vid Position 550 under ett antal veckor. När man ser utsikten från bevakningstornet kan nog var och en förstå att det var eftertraktat att ligga på position 550.

Image

Position 550, även kallad badpositionen.

En sak som också var lika vackert varje dag var soluppgången och solnedgången. Jag tror att detta är en soluppgång vid position 553, om jag inte minns alldeles fel.

Image

 

 

// Thoralf Alfsson

 • I just want to tell you that I am newbie to blogs and definitely savored your web-site. Most likely I’m likely to bookmark your site . You certainly have really good articles and reviews. Thanks for sharing with us your web site.

 • It’s almost unattainable to find well-informed women and men on this issue, fortunately you appear like you be aware of what you’re preaching about! Thanks

 • My Partner And I just need to advise you the fact that I am certain fresh to writing and genuinely loved your report. Likely I am probably to save your site post . You seriously have stunning article material. Get Pleasure From it for sharing with us your internet document.

 • It certainly is almost not possible to come across well-qualified visitors on this matter, in addition you come across as like you know the things that you’re revealing! Many Thanks

 • It really is practically not possible to encounter well-advised users on this niche, regrettably you seem like you know exactly what you’re writing on! Appreciate It

 • I just intend to inform you you in which I’m really new to blog posting and clearly admired your website. Most likely I am most likely to bookmark your blog post . You undoubtedly have excellent article writing. Like it for discussing with us your internet site page.

 • Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.

 • Pingback: xxx videos()

 • Might be nearly not possible to find well-educated individual on this area, even though you appear like you comprehend the things that you’re indicating! Cheers

 • My Partner And I just need to advise you that I’m just new to wordpress blogging and genuinely enjoyed your report. Probably I am going to save your web post . You literally have excellent article posts. Get Pleasure From it for share-out with us your url page.

 • It can be near unattainable to find well-advised men and women on this content, still, you come across as like you understand which you’re writing on! With Thanks

 • We simply intend to share it with you in which I am certain novice to writing a blog and incredibly loved your work. Very possible I am likely to save your post post . You definitely have magnificent article topic. Like it for discussing with us your site article.

 • You’ll find it near impossible to find well-educated people on this matter, then again you appear like you be aware of what exactly you’re preaching about! Excellent

 • Opinie publikowane na http://ogloszenia-lubelskie.pl

 • A person essentially assist to make significantly posts I’d state. That is the very first time I frequented your website page and up to now? I amazed with the research you made to make this actual put up amazing. Excellent job

 • Pingback: best online shopping deals()

 • There is certainly a lot to find out about this issue. I like all of the points you have made.

 • Pingback: Source Phoenix Review()

 • I am really impressed with your writing skills and also with the layout to your blog. Is this a paid subject matter or did you customize it your self? Either way stay up the nice high quality writing, it is uncommon to look a nice weblog like this one today..

 • Pingback: framing a basement duct work()

 • Pingback: Spiritual Warfare Prayers()

 • Passetoncode.fr est un site d’entraînement à l’examen du code de la route entièrement gratuit. Testez vous sur 40 questions dans les conditions réelles d’examen ou par séries de 20 questions sur un thème de votre choix. Vous apprenez à votre rythme et pouvez suivre votre progression grâce à des statistiques détaillées.

 • A person essentially lend a hand to make significantly posts I’d state. That is the first time I frequented your website page and up to now? I amazed with the analysis you made to make this particular post extraordinary. Excellent activity

 • Pingback: Cocktail Bar()

 • The new millennium marked a turning point for Pixartprinting who addresses the market with the web-to-print formula, thus modifying over the time a traditional workflow into a totally industrial one. At the time it was an innovative business model, implemented in a mature market, which has allowed, during the years, to achieve undisputed leadership in Italy, together with a plan to expand across the border. An expansion project abroad was reinforced in 2011, when the property sold its 75% to Alcedo, Italian leader investment funds in capital growth.

 • Jared’s Direct is a successful software design and development company specializing in creating e-commerce Websites, iPhone, Android, and windows 8 applications, facebook applications, Internet marketing (SEO/SEM/SMO and PPC campaigns). We have 20+ years’ experience in the IT industry especially in e-commerce and Marketing. We believe in building long-term relationships and making certain that our clients succeed in all their goals because their success is our success.

 • Pingback: Red Long Prom Dresses()

 • Il n’est donc pas utile de consulter les prévisions météo à plus long terme. Le relief de la Martinique influant beaucoup sur le climat, je vous conseil de consulter la météo avant vos déplacements. En effet, il est courant de noter un écart de température de 6 à 10 degrés entre les villages d’altitude et les côtes.

 • I like the valuable info you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here frequently. I am quite sure I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the next!

 • Le teck est un arbre tropical qui donne un bois à la fois très intéressant en terme de mobilier de part son aspect et son coté imputrescible et très contesté car souvent l’objet de trafic notamment de la part du régimes dictatorial de la Birmanie. Néanmoins, l’interdiction de sa coupe sauvage dans de nombreux pays et sa relative facilité de culture industrielle font que cet arbre retrouve une image de plus en plus positive.

 • There is certainly a lot to learn about this issue. I really like all of the points you made.

 • Full Disclosure began in April 2012 when San Francisco comedian Eric Barry bought a mixer and some microphones, and launched the Full Disclosure sex podcast out of his bedroom, a series of intensely revealing interviews with adult performers, sexologists, celebrities, and others in the entertainment industry.

 • Pingback: Chauffeur Services()

 • A person necessarily help to make critically posts I would state. This is the very first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the research you made to create this actual put up incredible. Wonderful process

 • Pingback: Children()

 • Pingback: IT Services Gainesville FL()

 • I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I’m quite certain I’ll learn lots of new stuff right here! Good luck for the next!

 • Back the Best offers win or each way tips for horse racing by email normally the night before racing. Selection criteria looks for horses that bookmakers find difficult to price.

 • An outstanding share! I have just forwarded this onto a co-worker who was doing a little homework on this. And he in fact ordered me breakfast simply because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending time to discuss this topic here on your web page.

 • Pingback: shop online usa()

 • Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very useful information specifically the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this certain information for a long time. Thank you and best of luck.

 • Pingback: mlm attraction marketing()

 • Pingback: gizli ilimler()

 • Hello there! This post couldn’t be written much better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I am going to forward this post to him. Fairly certain he’ll have a great read. Many thanks for sharing!

 • Pingback: rocket spanish review()

 • Pingback: Formula Negocio Online()

 • Pingback: Nollywood Gist()

 • Pour le moment, pouvoir pirater un compte Facebook reste totalement impossible sauf si vous avez les compétences nécessaires. Pour hacker un Facebook (le votre) il faut faire une requête de mot de passe Facebook oublié en répondant correctement aux questions que Facebook vous donne. Généralement Facebook va vous demander votre question secrète pour récupérer votre compte Facebook ou bien votre mobile personnel exemple 06 XX XX XX XX, bien sûr il faut mettre des données correctes sur votre compte car sinon Facebook ne pourra pas vous donner le mot de passe.

 • Land Development, Water Resources, Environmental, gold maps Site Permits, Site Plans, Hydrology, Wells, Civil Engineering, Rezoning, Paving, Grading and Drainage Plans, Flood Studies.PROJECTS INCLUDED:OFFICE BUILDINGS – WAREHOUSES – APARTMENTS – SUB-DIVISIONSRETAIL COMPLEXES – SHOPPING CENTERS – CHURCHESWATERRESOURCE STUDIES MAJOR HIGHWAYSDEEP WELL SYSTEMS – WATER AND SEWER FACILITIES – MAPPING

 • Practical Advice Of Chicago Long Distance Mover Considered at:^:- Long Distance Moving Companies in Chicago

 • Pingback: Furniture For Kids()

 • When Someone googles something that relates to one of my wordpress blogs how can I get it to appear on the first page of their serach results?? Thanks!.

 • Pingback: Premierhajj.com()

 • you’ve got a wonderful blog below! would you prefer to generate some invite posts on my web site?

 • My Partner And I really want to inform you you the fact that I’m just novice to putting up a blog and thoroughly cherished your work. Quite possibly I am inclined to save your site post . You certainly have fabulous article stuff. Delight In it for share-out with us your web article.

 • Pour le moment, pouvoir pirater un compte Facebook reste totalement impossible sauf si vous avez les compétences nécessaires. Pour hacker un Facebook (le votre) il faut faire une requête de mot de passe Facebook oublié en répondant correctement aux questions que Facebook vous donne. Généralement Facebook va vous demander votre question secrète pour récupérer votre compte Facebook ou bien votre mobile personnel exemple 06 XX XX XX XX, bien sûr il faut mettre des données correctes sur votre compte car sinon Facebook ne pourra pas vous donner le mot de passe.

 • Land Development, Water Resources, Environmental, gold maps Site Permits, Site Plans, Hydrology, Wells, Civil Engineering, Rezoning, Paving, Grading and Drainage Plans, Flood Studies.PROJECTS INCLUDED:OFFICE BUILDINGS – WAREHOUSES – APARTMENTS – SUB-DIVISIONSRETAIL COMPLEXES – SHOPPING CENTERS – CHURCHESWATERRESOURCE STUDIES MAJOR HIGHWAYSDEEP WELL SYSTEMS – WATER AND SEWER FACILITIES – MAPPING

 • Uncovering Details For Chicago Long Distance Mover at:^:- Long Distance Moving Companies in Chicago

 • We just want to show you that I’m just new to blogging and certainly admired your site. Quite possibly I am probably to remember your blog post . You really have excellent article subject. Admire it for telling with us your internet site article.

 • Picking Trouble-Free Advice From Sacramento Tax Attorneys cartica038x7 Irs Attorney Sacramento

 • Pingback: Better Sex()

 • Might be nearly unthinkable to find well-aware men or women on this theme, however you appear like you know whatever you’re writing about! Many Thanks

 • 461573 864261Glad to be one of numerous visitants on this awing web website : D. 484998

 • It certainly is near not possible to come across well-advised visitors on this niche, however , you look like you are familiar with the things that you’re writing about! Bless You

 • I needed to say Enjoy giving this data, youre doing a best wishes while using website…

 • What i don’t understood is in reality how you’re now not really much more neatly-appreciated than you may be now. You’re very intelligent. You realize therefore significantly on the subject of this topic, made me in my view imagine it from a lot of varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it is something to accomplish with Girl gaga! Your personal stuffs excellent. At all times take care of it up!

 • Pingback: Regal Assets()

 • Pour le moment, pouvoir pirater un compte Facebook reste totalement impossible sauf si vous avez les compétences nécessaires. Pour hacker un Facebook (le votre) il faut faire une requête de mot de passe Facebook oublié en répondant correctement aux questions que Facebook vous donne. Généralement Facebook va vous demander votre question secrète pour récupérer votre compte Facebook ou bien votre mobile personnel exemple 06 XX XX XX XX, bien sûr il faut mettre des données correctes sur votre compte car sinon Facebook ne pourra pas vous donner le mot de passe.

 • Uncovering Significant Aspects For Chicago Long Distance Mover at:^:- Long Distance Moving Companies in Chicago

 • Pingback: john j sebastian attorney()

 • Pingback: My Homepage()

 • You’ll find it nearly extremely difficult to encounter well-updated parties on this area, fortunately you appear like you realize the things that you’re revealing! Regards

 • It certainly is nearly close to impossible to come across well-educated men and women on this theme, in addition you come across as like you are familiar with what exactly you’re revealing! Many Thanks

 • Good info and straight to the point. I am not sure if this is really the best place to ask but do you folks have any ideea where to get some professional writers? Thank you 🙂

 • My Partner And I simply have to share it with you in which I am new to having a blog and certainly cherished your write-up. More than likely I am probably to store your blog post . You simply have outstanding article subject. Love it for discussing with us your site post.

 • Land Development, Water Resources, Environmental, Site Permits, Site Plans, Hydrology, Wells, Civil Engineering, Rezoning, Paving, Grading and Drainage Plans, Flood Studies.PROJECTS INCLUDED:OFFICE BUILDINGS – WAREHOUSES – APARTMENTS – SUB-DIVISIONSRETAIL COMPLEXES – SHOPPING CENTERS – CHURCHESWATERRESOURCE STUDIES MAJOR HIGHWAYSDEEP WELL SYSTEMS – WATER AND SEWER FACILITIES – MAPPING

 • Immigration