Ingebrikt Sjövik – en moderat av den gamla sorten? (UPPDATERAD)

Image

UPPDATERING: Ingebrikt Sjövik har själv hört av sig i kommentarsfältet och uppger sig vara felciterad på vissa punkter. Läs gärna kommentarerna för att ta del av hans påpekanden. 

Ingebrikt Sjövik, officer vid försvarsmaktens högkvarter och medlem i Gärdesmoderaterna höll idag en föreläsning vid Stockholms universitet med titeln ”VAD HÄNDER MED FÖRSVARET?”

Sjövik kandiderar till Riksdagen och har kommit in i debatten lika oväntat som en moderat budgetförstärkning då Sjövik inte har lika stor pensel för skönmålningen av försvaret som Cecilia Widegren (försvarsberedningens ordförande) eller Karin Enström (försvarsminister).

Föreläsningen inleddes med att berätta att EU är en icke fungerade enhetpå försvarsområdet, något som flera av försvarsdebattörerna säkert samtycker med. Vidare gick man vidare med att diskutera internationella konflikter och tog exempelvis upp Tjetjenien samt Rysslands inkompetens och försvarsstrategi i området. Att FN har visat sig helt värdelösa under internationella konflikter nämndes också.

Rysslands övning Zapad med 70 000 soldater var en ren styrkedemonstration och något som hotar oss i väst var det något som Sjövik gick på om, vilket är något helt annat än vad man hör i dagligt tal från de moderata proffsmålarna. Detta är något som välkomnas bland oss försvarsvänner men är säkert något som irriterar ledande moderata politiker.

Sjövik påstod bl.a. att ”på 80-talet låg försvarsbudgeten på 3% och idag ligger den knappt på 1,3-1,4%” vilket dock är ett mindre sakfel. Vi ligger idag neremot 1,1 % av BNP, lägst i Norden och då försvarsministern säger:

Det är Försvarsmaktens ansvar att inom ram för tilldelade medel avdela personal och bemanna förbandet så att ansatt beredskap kan upprätthållas och uppgiften lösas. Det gäller även under det att materielsystem omsätts genom avveckling, ombyggnation eller anskaffning.

… så kan man enbart drömma om att alliansen skjuter till mer pengar, något som SD har redogjort för här.

Sjövik sa också att ”Försvarets högsta uppgift är att försvara vårt land” och kanske mer skarpa uttalanden var ”Insatsförsvaret var en fluga”. Detta uttalande med tydligheten om att Sverige behöver ett värnpliktsförsvar, ett anpassat försvar behöver båda anställda soldater och värnpliktiga.

Ska vi tolka detta som att Sjövik vill ha ett existensförsvar av Sverigedemokratisk modell? Kommer Sjövik då verka för detta inom sitt parti och stödja SD-motioner ihop med S om värnplikt?

En sak är säker, han har med dessa uttalanden gjort sig ovän med den moderata partiledningen som ser sådana åsikter som gamla och mossiga. Minns statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande i kammaren:

Under hans sju år som statsminister har bara ett enda parti begärt mer pengar till Sveriges försvar – Sverigedemokraterna.

– Varken i regeringen eller i riksdagen finns det partier som oroat sig över resursbrist i försvaret, mer än Sverigedemokraterna

Sjövik kommentar om Sverigedemokraterna var att vi vill ta en paus i de internationella insatserna och satsa på det nationella försvaret – utan att lägga någon värdering i det. Vidare  sades att Sverige måste ha en militär förmåga på Gotland pga dess så extremt fördelaktiga läge mitt i Östersjön. Detta är klarspråk som inte har hörts sedan Anders Björcks tid.

Sjöviks åsikt om NATO var ”Ett NATO medlemskap är tyvärr ett nödvändigt ont om vi vill ha ett modernt teknologiskt försvar”.

Något som vi kommer ha anledning att återkomma till i ett längre inlägg framöver.

Avslutningsvis innan en kort frågestund avslutade Sjövik med att ”Svenskt försvar behöver blocköverskridande samarbeten på lång sikt.” Då SD ser ut att bli tredje största parti så kan man kanske hoppas att Sjövik vid ett inträde i Riksdagen tar sitt ansvar och samarbetar med SD.

Slutligen verkar Ingebrikt Sjövik vara en gammal moderat med sunda konservativa värderingar. Han ser saker för vad de är och är påläst. Han går emot sitt eget parti i frågan om personalförsörjningen och budgetnivån, där han på en fråga svarade att ”Man bör skjuta till 30-40 miljarder kr per år.” Notera, kära läsare, att detta är ungefär på samma nivå som Sveriges EU-avgift kostar oss. Dock saknades tydligheten varifrån dessa pengar ska tas. Sjövik verkade  även vilja se 5-7 brigader med 5000 man i varje, något som är snarlikt vårt förslag.

Vi önskar Sjövik lycka till, han har en hård motvind emot sig och efter dessa tydliga och behövliga uttalanden kommer nog orkanvindarna att blåsa upp. Men glöm inte:

”Hur än stormen viner, bakom molnen solen skiner”

Låt oss hoppas att detta gäller vår försvarspolitik också.

Image

 • Ingebrikt Sjövik

  Tack för deltagande idag på min föreläsning. Jag måste dock kommentera ett par sakfel.

  1. Ryssland visade sig inte kunna hantera Tjetjenienkrisen på ett lämpligt sätt vilket resulterade i att det ”ryska hotet” mot Sverige avtog och inte längre var lika aktuellt. Dock, har Ryssland visat sig i Georgienkrisen som en aktör att åter räkna med. Att Ryssland är värdelöst har jag inte sagt.

  2. EU är inte ”kass”. Däremot så har Europa visat sig icke handlingskraftiga i och med balkankonflikten. EU:s militära förmåga utvecklas i en positiv riktning. Exempel på detta är EUTM, EUNAVFOR etc. Detta är något Sverige måste vara med och delta i.

  3. Jag har aldrig sagt något annat än att dagens svenska försvarsanslag är knappt 1,2% av BNP.

  4. NATO är inte ett nödvändigt ont. Däremot måste Sverige ställa sig frågan om vi ska satsa mer på ett svenskt försvar. Är svaret nej så måste vi få stöd någonannan stans ifrån och då är Nato ett alternativ.

  5. Att vi ska skjuta till 30-40 miljarder per år hade troligtvis resulterat i att vår ekonomi skulle kollapsa. Jag har inte sagt det.

  • Jag lägger in en blänkare i topp på artikeln om att du har hört av dig med synpunkter så kan läsarna själva se din kommentar. OK?

   • Ingebrikt Sjövik

    Det blir jätte bra.

 • Peter

  Skulle vår ekonomi kollapsa om vi sköt till 30-40 miljarder? Knappast Ingebrikt.

  I Alliansens senaste budget så fann man 12 miljarder för skattesänkningar. Dessutom så väntas tillväxten nästa år öka med 2,5% och 3,6% år 2015. Pengar finns med andra ord. Det handlar om prioriteringar och inget annat.

  Peter

  • Ingebrikt

   Jag förstår inte hur vi skulle ha råd att skjuta till 30-40 miljarder varje år, det är en omöjlighet.

   Däremot måste vi titta på ökade anslag i syfte att parera för inflation, personal, anförskaffning av nya system och framförallt övningsverksamhet.

   • Riksregaliet

    2 % av BNP är ingen omöjlighet, det hade vi senast 2001. Detta skulle innebära en dubblering av dagens anslag per år. Givetvis skulle man kunna genomföra detta om man prioriterar bort andra saker som ex:
    Annat bistånd än UNHCR -32,6
    (till FNs rek 0,7 % av BNI)
    Slopad ungdomsrabatt -55,1
    (ineffektiv)
    Återställd generell arb.avg -33,2
    (sänkningen med 1% ineffektiv)
    Återställd restaurangmoms -19,2
    (ineffektiv)
    Återförande medel stabiliseringsfonden
    -10
    (bankernas egen avgift dubblas)
    Ej kapitalhöjning Europeiska investeringsbanken -2,5

 • jan-olov

  Ingebrikt

  Jag var inte där men av de redigerade kommentaren så framgår ändå att du ger mycket positiva besked.
  Du blir en välbehövlig förstärkning för Moderaterna och svensk försvarspolitik.
  Hoppas att du befinner dig i Sveriges Riksdag

  Kn Jan-Olov Holm Hemvärnsbefäl

 • Bertil Malmberg

  Hej’

  Jag råkar känna Ingebrikt något från hans tid som informationschef på Ubåtsflottiljen för ett par är sedan. Jag uppfattar honom som bra Karl. Hans åsikter i försvarsfrågan verkar, inte förvånande, ligga nära våra.

  Bästa hälsningar

  Bertil Malmberg

  2013-10-31 13:50 skrev Lantvärnet:

  > Riksregaliet posted: ”Ingebrikt Sjövik, officer vid försvarsmaktens högkvarter och medlem i gärdesmoderaterna höll idag en föreläsning vid Stockholms universitet med titeln ”VAD HÄNDER MED FÖRSVARET?” .Sjövik kandiderar till Riksdagen och har kommit in i debatten lika oväntat” > >

 • Bertil Malmberg

  Hej’

  Jag råkar känna Ingebrikt något från hans tid som informationschef på Ubåtsflottiljen för ett par är sedan. Jag uppfattar honom som bra Karl. Hans åsikter i försvarsfrågan verkar, inte förvånande, ligga nära våra.

  Bästa hälsningar

  Bertil Malmberg

  2013-10-31 13:50 skrev Lantvärnet:

  > Riksregaliet posted: ”Ingebrikt Sjövik, officer vid försvarsmaktens högkvarter och medlem i gärdesmoderaterna höll idag en föreläsning vid Stockholms universitet med titeln ”VAD HÄNDER MED FÖRSVARET?” .Sjövik kandiderar till Riksdagen och har kommit in i debatten lika oväntat” > >

 • TRIDENT

  Det är bara att önska lycka till…
  Att propagera för särintresset rikets försvar inom de nya moderaterna är som att pissa i motvind av orkanstyrka!

  Hela pinnochioklubben med f.d. turistvärdinnan Widegren i spetsen kommer att gå i spinn i sina försök att sprida lögnerna om alltings förträfflighet.

  Själv kommer jag inte att rösta på moderaterna förrän det förljugna anhanget försvarspolitiker – Forsell, Enström, Widegren m.fl. har blivit arbetslösa, med lite tur kanske den utrensningen kommer redan efter kommande moderata katastrofval.

  Med tanke på att de nymoderata försvarspolitikerna helt ogenerat ljuger som en häst travar funderar åtminstone jag om det ljugs lika friskt av nymoderater inom andra områden. Det Enström, Forsell, Widegren ägnar dig åt har med råge passerat anständighetsgränsen. De verkar dessutom tro att röstboskapen – förlåt – väljarna är genuint korkade. Något som med största sannolikhet kommer att straffa dig, för nu blåser det orkan runt korthuset IO 14, och kapten Enströms 500 miljonersbesparing har ryckt undan den redan ostadiga grunden…

  Vi får vara tacksamma om det kommer att finnas soldater att bemanna högvakten de kommande åren…

  • Trident, du kan vara helt övertygad om att även Ullenhag och Billström är hedersmedlemmar i Pinnochioklubben!

 • TRIDENT

  Det är bara att önska lycka till…
  Att propagera för särintresset rikets försvar inom de nya moderaterna är som att pissa i motvind av orkanstyrka!

  Hela pinnochioklubben med f.d. turistvärdinnan Widegren i spetsen kommer att gå i spinn i sina försök att sprida lögnerna om alltings förträfflighet.

  Själv kommer jag inte att rösta på moderaterna förrän det förljugna anhanget försvarspolitiker – Forsell, Enström, Widegren m.fl. har blivit arbetslösa, med lite tur kanske den utrensningen kommer redan efter kommande moderata katastrofval.

  Med tanke på att de nymoderata försvarspolitikerna helt ogenerat ljuger som en häst travar funderar åtminstone jag om det ljugs lika friskt av nymoderater inom andra områden. Det Enström, Forsell, Widegren ägnar dig åt har med råge passerat anständighetsgränsen. De verkar dessutom tro att röstboskapen – förlåt – väljarna är genuint korkade. Något som med största sannolikhet kommer att straffa dig, för nu blåser det orkan runt korthuset IO 14, och kapten Enströms 500 miljonersbesparing har ryckt undan den redan ostadiga grunden…

  Vi får vara tacksamma om det kommer att finnas soldater att bemanna högvakten de kommande åren…

  • Trident, du kan vara helt övertygad om att även Ullenhag och Billström är hedersmedlemmar i Pinnochioklubben!

 • markus

  F.n va härligt total fri tolkning om vad som sägs.
  SD ni ger lika gott och seriöst in tryck som MP…

  Helvete va jävla trött man blir på dagens politiker.

  • Riksregaliet

   Det var den tolkningen som gjordes på plats, Herr Sjövik har inkommit med en replik, gott så. SD intryck i försvarsdebatten har märkts, delvis för att vi belyser problemen för vad de är och delvis för vi har ett rejält förslag till lösning. Vi välkomnar Sjöviks initiativ givetvis men likt Peter Hultqvist kan han få svårt att genomföra det han vill.

   • markus

    Missvisande information tycks va vanligt på högerflaken.

    Vad är det som säger att det skulle va så mycket enklare för er att genomföra den budget höjning som ni pratar om nu ?

    • Riksregaliet

     Vi har valt att prioritera andra områden än ex regeringen, att höja budgeten med 1 % av BNP är högst realistiskt och något som vi måste göra om vi ska ha ett trovärdigt försvar

 • markus

  F.n va härligt total fri tolkning om vad som sägs.
  SD ni ger lika gott och seriöst in tryck som MP…

  Helvete va jävla trött man blir på dagens politiker.

 • markus

  Missvisande information tycks va vanligt på högerflaken.

  Vad är det som säger att det skulle va så mycket enklare för er att genomföra den budget höjning som ni pratar om nu ?

 • I simply want to tell you that I’m all new to blogging and site-building and honestly savored your blog. Almost certainly I’m want to bookmark your blog . You definitely come with exceptional articles and reviews. Bless you for sharing with us your blog.

 • I simply wish to notify you the fact that I am certain beginner to having a blog and utterly loved your page. Very likely I am going to store your article post . You indeed have superb article subject. Appreciate it for telling with us your internet site information.

 • Might be mostly unattainable to find well-advised individual on this theme, nevertheless you look like you fully grasp what you’re covering! With Thanks

 • It truly is almost not possible to encounter well-qualified visitors on this subject, however you look like you be aware of which you’re covering! With Thanks

 • We simply need to reveal to you which I am inexperienced to blogging and genuinely adored your report. Very likely I am most likely to store your webpage post . You simply have outstanding article topic. Get Pleasure From it for share-out with us your web report.

 • Might be practically unthinkable to encounter well-aware individual on this content, unfortunately you seem like you fully understand those things you’re revealing! Excellent

 • Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.

 • We really have to reveal to you that I am certain raw to posting and absolutely admired your website. Quite possibly I am prone to store your post post . You literally have great article reports. Like it for discussing with us your url page.

 • Might be mostly unattainable to come across well-advised women and men on this subject, however you seem like you realize what you’re covering! Thanks

 • Pingback: erotic videos()

 • My Partner And I really desire to inform you the fact that I am certain new to having a blog and pretty much admired your write-up. Probably I am probably to save your webpage post . You really have excellent article content. Love it for discussing with us your site page.

 • Might be almost close to impossible to find well-informed men or women on this matter, however you look like you comprehend what exactly you’re preaching about! Bless You

 • Might be practically unthinkable to see well-aware viewers on this area, however , you seem like you understand what you’re revealing! Thank You

 • I simply want to mention I am newbie to blogs and honestly liked your web blog. Probably I’m planning to bookmark your blog post . You surely come with beneficial stories. Thanks a bunch for sharing your web page.

 • I really love your website.. Excellent colors & theme. Did you build this site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my own website and would like to find out where you got this from or what the theme is called. Cheers!

 • Pingback: traden lernen()

 • I’m extremely impressed together with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is that this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway stay up the nice quality writing, it is rare to peer a nice weblog like this one nowadays..

 • I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this website. I really hope to see the same high-grade content from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my very own site now 😉

 • Someone necessarily assist to make seriously articles I would state. This is the first time I frequented your website page and so far? I surprised with the research you made to make this actual put up incredible. Fantastic process

 • Pingback: Tourisme à Mayotte l’île AUX PARFUM()

 • Pingback: german chocolate cake()

 • Pingback: sex on the first date()

 • Someone necessarily assist to make critically articles I would state. This is the very first time I frequented your website page and to this point? I amazed with the research you made to make this actual post incredible. Fantastic process

 • I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 • Pingback: Dealdash()

 • Back the Best offers win or each way tips for horse racing by email normally the night before racing. Selection criteria looks for horses that bookmakers find difficult to price.

 • Full Disclosure began in April 2012 when San Francisco comedian Eric Barry bought a mixer and some microphones, and launched the Full Disclosure sex podcast out of his bedroom, a series of intensely revealing interviews with adult performers, sexologists, celebrities, and others in the entertainment industry.

 • I truly love your website.. Great colors & theme. Did you build this website yourself? Please reply back as I’m trying to create my own personal site and would like to learn where you got this from or exactly what the theme is called. Kudos!

 • Pingback: portable quilting machine()

 • A person essentially lend a hand to make severely posts I would state. This is the very first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the analysis you made to create this actual submit extraordinary. Excellent job

 • Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

 • Pingback: Real Estate Web Design()

 • Pingback: Discount Electronics()

 • Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, as well as the content!

 • Pingback: gizli ilimler()

 • Somebody essentially help to make critically articles I would state. That is the very first time I frequented your website page and up to now? I amazed with the research you made to create this particular submit incredible. Magnificent job

 • Pingback: Male Enhancement()

 • Pingback: driver easy download()

 • Effortless Chicago Long Distance Mover Plans Around The Uk at:^:- Long Distance Moving Companies in Chicago

 • Pingback: Singapore web design company()

 • I am not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for fantastic info I was looking for this info for my mission.

 • Trouble-Free Sacramento Tax Attorney Advice cartica038x7 Irs Tax Attorneys Sacramento

 • Pour le moment, pouvoir pirater un compte Facebook reste totalement impossible sauf si vous avez les compétences nécessaires. Pour hacker un Facebook (le votre) il faut faire une requête de mot de passe Facebook oublié en répondant correctement aux questions que Facebook vous donne. Généralement Facebook va vous demander votre question secrète pour récupérer votre compte Facebook ou bien votre mobile personnel exemple 06 XX XX XX XX, bien sûr il faut mettre des données correctes sur votre compte car sinon Facebook ne pourra pas vous donner le mot de passe.

 • Land Development, Water Resources, Environmental, gold maps Site Permits, Site Plans, Hydrology, Wells, Civil Engineering, Rezoning, Paving, Grading and Drainage Plans, Flood Studies.PROJECTS INCLUDED:OFFICE BUILDINGS – WAREHOUSES – APARTMENTS – SUB-DIVISIONSRETAIL COMPLEXES – SHOPPING CENTERS – CHURCHESWATERRESOURCE STUDIES MAJOR HIGHWAYSDEEP WELL SYSTEMS – WATER AND SEWER FACILITIES – MAPPING

 • Land Development, Water Resources, Environmental, gold maps Site Permits, Site Plans, Hydrology, Wells, Civil Engineering, Rezoning, Paving, Grading and Drainage Plans, Flood Studies.PROJECTS INCLUDED:OFFICE BUILDINGS – WAREHOUSES – APARTMENTS – SUB-DIVISIONSRETAIL COMPLEXES – SHOPPING CENTERS – CHURCHESWATERRESOURCE STUDIES MAJOR HIGHWAYSDEEP WELL SYSTEMS – WATER AND SEWER FACILITIES – MAPPING

 • 154910 950694Stay up the good paintings! 442420

 • Land Development, Water Resources, Environmental, gold maps Site Permits, Site Plans, Hydrology, Wells, Civil Engineering, Rezoning, Paving, Grading and Drainage Plans, Flood Studies.PROJECTS INCLUDED:OFFICE BUILDINGS – WAREHOUSES – APARTMENTS – SUB-DIVISIONSRETAIL COMPLEXES – SHOPPING CENTERS – CHURCHESWATERRESOURCE STUDIES MAJOR HIGHWAYSDEEP WELL SYSTEMS – WATER AND SEWER FACILITIES – MAPPING

 • We just wish to inform you you in which I’m really beginner to posting and absolutely loved your website. Probably I am probably to remember your site post . You certainly have amazing article material. Get Pleasure From it for share-out with us your internet report.

 • Great article. My partner and i find out anything tougher in unique blogs everyday. This can be rousing to see information down their own internet writers in addition to training a little at their store. I

 • Pingback: game entwicklung()

 • It truly is almost impossible to come across well-updated women and men on this issue, fortunately you look like you comprehend those things you’re posting on! Appreciation

 • Pingback: Homepage()

 • It certainly is near not possible to find well-advised women and men on this subject, and yet you appear like you realize exactly what you’re talking about! Cheers

 • Thanks for some other informative site. Where else may just I get that type of info written in such a perfect approach? I have a venture that I am simply now running on, and I’ve been on the glance out for such info.

 • No-Fuss Chicago Long Distance Mover Plans – The Options at:^:- Long Distance Moving Companies in Chicago

 • It’s almost not possible to see well-advised individuals on this theme, in addition you come across as like you realize what exactly you’re raving about! Appreciate It

 • Land Development, Water Resources, Environmental, gold maps Site Permits, Site Plans, Hydrology, Wells, Civil Engineering, Rezoning, Paving, Grading and Drainage Plans, Flood Studies.PROJECTS INCLUDED:OFFICE BUILDINGS – WAREHOUSES – APARTMENTS – SUB-DIVISIONSRETAIL COMPLEXES – SHOPPING CENTERS – CHURCHESWATERRESOURCE STUDIES MAJOR HIGHWAYSDEEP WELL SYSTEMS – WATER AND SEWER FACILITIES – MAPPING

 • I dugg some of you post as I thought they were handy invaluable

 • It is actually mostly close to impossible to come across well-advised viewers on this matter, still you come across as like you fully understand the things that you’re writing about! Bless You

 • This information is actually wonderful. I understand as well as value your current clear-cut points. My business is pleased along with your producing type and also the way well you show your thinking.

 • Pour le moment, pouvoir pirater un compte Facebook reste totalement impossible sauf si vous avez les compétences nécessaires. Pour hacker un Facebook (le votre) il faut faire une requête de mot de passe Facebook oublié en répondant correctement aux questions que Facebook vous donne. Généralement Facebook va vous demander votre question secrète pour récupérer votre compte Facebook ou bien votre mobile personnel exemple 06 XX XX XX XX, bien sûr il faut mettre des données correctes sur votre compte car sinon Facebook ne pourra pas vous donner le mot de passe.