Minröjningsresurser för fred och ofred

Foto: Försvarsmakten

Foto: Försvarsmakten

Vi skall idag ta oss an en funktion inom sjöförsvaret som är av lika stor strategisk och i förlängningen säkerhetspolitisk betydelse som ubåtsjakt. Förmågan att lokalisera och oskadliggöra sjöminor är inte bara av militärt intresse utan kan i ett spänt läge bli avgörande för nationens överlevnad. Det är en verksamhet som liksom ubåtsjakt är komplex samt kräver kvalificerad materiel och att utövarna har gedigen kunskap och praktisk erfarenhet för att nå framgång.

Jag vill ta min utgångs punkt i en insiktsfull artikel med titeln ”Därför behövs en marin” i Tidskrift i Sjöväsendet (TiS 4/2013) författad av tre välrenommerade ledamöter. Inlägget kan läsas här  . De tar tidigt i artikeln upp sjöfartens stora betydelse för landet och konstaterar:

”Cirka 90 % av de cirka 200 miljoner ton gods om importeras och exporteras varje år, transporteras på fartyg. Skulle importen eller exporten upphöra skulle Sverige inte bara stanna utan vårt välfärdssamhälle, så som vi känner det, skulle inte överleva. Skulle sjötransporterna bara störas skulle vi få betydande välståndsminskningar.”

En av författarna har i ett annat sammanhang uttalat att skulle det bara bli en minsprängning i låt oss säga yttre delen av inloppet till Göteborg, så skulle rederierna omedelbart vägra trafikera där tills säkerheten återställts, vilket kräver kvalificerade minröjningsresurser där och då. De gör sedan en kort analys av dagens situation inom marinen och konstaterar bland annat att ”antalet enheter inom varje system är lågt – ca 20 – 30 % av vad som fanns för 15 år sedan” och att ”Marinen kan sannolikt därför bara lösa vissa av sina kris- och krigsuppgifter inom ett begränsat havsområde under kort tid. Stora kust- och havsområden kommer att lämnas helt utan sjöstridskrafter.” Man säger vidare att: ”Nuvarande svenska militära förmågor medger inte att vi på ett meningsfullt sätt skulle kunna bedriva ett systematiskt sjöfartsskydd…”.

Jag vill gärna i sjöfartsskyddet inkludera såväl ubåtsjakt som minröjning. Som framgått har de en syn på marinen som väl överensstämmer med vad jag påtalade i ett tidigare inlägg, ”En prekär situation för flottan”.

Författarna för sedan ett högst rimligt resonemang om den nivå på marinen som de anser behövs ”under alla omständigheter oavsett hur vår omvärld kan komma att se ut”. Bland deras relevanta krav finns några som har direkt bäring på ämnet för detta inlägg som:

• Strategiska sjötransporter till och från landet, till och från Gotland och längs våra kuster skall kunna skyddas mot hot från under ytan, från havsytan och från luften.

• Utpekade viktiga hamnar och baser skall kunna hållas öppna och försvarade.

• Vårt utnyttjande av havets resurser skall skyddas.

Efter att ha specificerat rimligt antal ytstridsfartyg och ubåtar säger de: ”Därutöver behövs minröjningsfartyg i lämpligt antal för att hålla viktiga hamnar, baser och leder öppna.” Låt oss därför utifrån kraven ovan försöka analysera vad detta kan innebära för dimensionering av de förband som skall utföra minröjning. Till att börja med finns det skäl att välja ut ett antal hamnar, som skall kunna hållas öppna.

Först på listan sätter jag Göteborg, Skandinaviens största hamn, och av största betydelse för sjöfarten till och från Sverige. Uddevalla samt Halmstad bör ses som reservhamn på västkusten även om inte alls är lika mångsidig som Göteborg. I Skåne bör antingen Helsingborgs eller Malmö hamn hållas öppna. På ostkusten måste naturligtvis Stockholm prioriteras. Därutöver bör den allsidiga Norrköpings hamn hållas öppen. På Gotland måste Visby hamn hållas öppen om ön skall kunna försörjas och försvaras. Längs norrlandskusten bör främst Sundsvall och Luleå prioriteras. Sammantaget blir detta minst åtta (9) viktiga hamnar som bör kunna hållas öppna. Till detta skall läggas de två återstående baserna för flottan, Karlskrona och Hårsfjärden, vilka måste hållas öppna om flottan skall kunna verka. Summa tio platser med omgivande farvatten som skall kunna hållas öppna för viktig trafik. Till detta skall läggas att vi genom internationella traktat är skyldiga att hålla Öresund öppet för ”oskadlig genomfart”.

Bottenförhållandena i och utanför inloppen till dessa hamnar/baser är genomgående sådana bottenavståndsminor eller förankrade minor kan användas. Ett begränsat antal minor kan effektivt spärra en hamn. Förankrade minor kan oskadliggöras genom mekanisk svepning medan bottenminor lokaliseras och oskadliggörs genom minjakt eller röjdykning. Omständigheterna och bottenförhållande får avgöra vilken metod som väljs. Gemensamt för dessa metoder är att de är tidsödande. Det kan ta dagar att säkerställa bara en farled.

Minjakt bedrivs med högfrekventa sonarer, fartygsburna eller på fjärrstyrda undervattensfarkoster (ex. Double Eagle Mk III) . Sedan minorna lokaliserats kan de oskadliggöras med hjälp av minförstöringsfarkoster eller av röjdykare. En förutsättning för effektiv minjakt är att personalen är välutbildad och väl förtrogen med aktuell miljö. Taktisk bottenkartering som görs redan under fredstid är närmast en förutsättning för effektiv minjakt i ett ”skarpt” läge. Rationell minröjning kräver att fartygen uppträder i förband snarare än som enskilda fartyg. Samtliga fartyg måste ha ett effektivt närluftvärn. Det kan utan att göra en operationsanalytisk studie konstateras att ”lämpligt antal” minröjningsfartyg för att kunna lösa dessa uppgifter torde röra sig om cirka 12-16 fartyg fördelade  på fyra-fem förband varav ett i fredstid bör vara utgångsbaserat på västkusten.

Detta behov skall ställas i relation till dagens situation där den samlade minröjningsresursen består av fem (5) minjaktfartyg typ Koster och två (2) röjdykarfartyg typ Spårö, vilka av ekonomiska skäl dessutom ges alldeles för lite övningstid. Situationen för svensk förmåga till minröjning är alltså allt annat än tillfredsställande. Majoriteten av politikerna i Riksdagen under en följd av år och ytterst tidigare och nuvarande regering har ett tungt ansvar för detta bedrövliga tillstånd.

 • I just want to tell you that I am just all new to blogging and site-building and certainly enjoyed this web blog. Likely I’m want to bookmark your website . You surely have incredible posts. Appreciate it for sharing your website.

 • I really intend to show you that I’m just beginner to putting up a blog and incredibly admired your information. Very possible I am going to save your article post . You undoubtedly have lovely article reports. Appreciate it for giving out with us your blog report.

 • It is actually almost not possible to find well-updated readers on this theme, in addition you look like you fully grasp what you’re revealing! Excellent

 • You’ll find it nearly unattainable to encounter well-qualified viewers on this niche, although you appear like you comprehend what you’re preaching about! Excellent

 • It certainly is practically extremely difficult to see well-informed readers on this niche, but you look like you be aware of what you’re preaching about! Cheers

 • Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.

 • It can be nearly not possible to see well-updated women and men on this issue, yet somehow you seem like you are familiar with which you’re covering! Bless You

 • It’s almost unthinkable to come across well-informed men and women on this matter, in addition you seem like you fully understand what exactly you’re covering! Bless You

 • Pingback: Aluminum Product()

 • It’s mostly unattainable to find well-qualified readers on this theme, nonetheless you appear like you fully understand those things you’re covering! Excellent

 • It’s practically extremely difficult to find well-informed users on this niche, but you appear like you comprehend the things that you’re indicating! With Thanks

 • The next time I read a blog, Hopefully it does not fail me just as much as this one. After all, I know it was my choice to read through, but I really believed you’d have something interesting to say. All I hear is a bunch of crying about something that you can fix if you were not too busy seeking attention.

 • Somebody necessarily help to make severely articles I might state. That is the first time I frequented your web page and up to now? I surprised with the analysis you made to make this actual submit extraordinary. Wonderful activity

 • Pingback: Taobao Agent()

 • Opinie znalezione na http://ogloszenia-lubelskie.pl

 • I’m extremely inspired together with your writing skills and also with the structure for your weblog. Is this a paid theme or did you modify it your self? Either way stay up the nice high quality writing, it’s rare to look a great blog like this one nowadays..

 • May I simply just say what a relief to uncover an individual who truly understands what they’re discussing on the net. You certainly realize how to bring an issue to light and make it important. A lot more people have to look at this and understand this side of your story. I was surprised you’re not more popular because you certainly have the gift.

 • Pingback: basement finishing()

 • Pingback: TRAVAILLER A MAYOTTE()

 • The new millennium marked a turning point for Pixartprinting who addresses the market with the web-to-print formula, thus modifying over the time a traditional workflow into a totally industrial one. At the time it was an innovative business model, implemented in a mature market, which has allowed, during the years, to achieve undisputed leadership in Italy, together with a plan to expand across the border. An expansion project abroad was reinforced in 2011, when the property sold its 75% to Alcedo, Italian leader investment funds in capital growth.

 • Pingback: dating younger women()

 • Pingback: chocolate mousse()

 • Passetoncode.fr est un site d’entraînement à l’examen du code de la route entièrement gratuit. Testez vous sur 40 questions dans les conditions réelles d’examen ou par séries de 20 questions sur un thème de votre choix. Vous apprenez à votre rythme et pouvez suivre votre progression grâce à des statistiques détaillées.

 • Le teck est un arbre tropical qui donne un bois à la fois très intéressant en terme de mobilier de part son aspect et son coté imputrescible et très contesté car souvent l’objet de trafic notamment de la part du régimes dictatorial de la Birmanie. Néanmoins, l’interdiction de sa coupe sauvage dans de nombreux pays et sa relative facilité de culture industrielle font que cet arbre retrouve une image de plus en plus positive.

 • You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 • Someone necessarily assist to make seriously articles I would state. This is the first time I frequented your website page and so far? I amazed with the analysis you made to create this particular publish amazing. Great job

 • Hi, I do believe this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I’m going to return once again since i have book-marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

 • Full Disclosure began in April 2012 when San Francisco comedian Eric Barry bought a mixer and some microphones, and launched the Full Disclosure sex podcast out of his bedroom, a series of intensely revealing interviews with adult performers, sexologists, celebrities, and others in the entertainment industry.

 • Back the Best offers win or each way tips for horse racing by email normally the night before racing. Selection criteria looks for horses that bookmakers find difficult to price.

 • Pingback: home quilting system()

 • I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this information for my mission.

 • Aw, this was an incredibly nice post. Taking the time and actual effort to produce a superb article… but what can I say… I put things off a whole lot and never manage to get nearly anything done.

 • Someone essentially lend a hand to make severely articles I would state. That is the very first time I frequented your web page and to this point? I amazed with the analysis you made to make this particular put up extraordinary. Great task

 • Pingback: Real Estate Web Design()

 • Simply want to say your article is as surprising. The clarity in your post is simply nice and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 • This website was… how do you say it? Relevant!! Finally I’ve found something which helped me. Thanks a lot!

 • Pingback: Electronics Sale()

 • Pingback: Testosterone supplements()

 • Pingback: drivereasy()

 • Exactly what the ideal way to start off up a dynamic web-site on a minimal finances?

 • How Can I Copyright Protect Stories and Articles on My Website?

 • Understanding Uncomplicated Sacramento Tax Attorney Solutions cartica038x7 How Much Does A Tax Lawyer Cost Sacramento

 • Investigating Swift Programs For Chicago Long Distance Mover at:^:- Long Distance Moving Companies in Chicago

 • It certainly is almost extremely difficult to see well-aware men and women on this area, however you come across as like you realize the things you’re raving about! Appreciate It

 • Programs In Chicago Long Distance Mover Described at:^:- Long Distance Moving Companies in Chicago

 • Pour le moment, pouvoir pirater un compte Facebook reste totalement impossible sauf si vous avez les compétences nécessaires. Pour hacker un Facebook (le votre) il faut faire une requête de mot de passe Facebook oublié en répondant correctement aux questions que Facebook vous donne. Généralement Facebook va vous demander votre question secrète pour récupérer votre compte Facebook ou bien votre mobile personnel exemple 06 XX XX XX XX, bien sûr il faut mettre des données correctes sur votre compte car sinon Facebook ne pourra pas vous donner le mot de passe.

 • We just hope to advise you that I’m really novice to writing and undeniably admired your post. Very likely I am probably to store your webpage post . You truly have superb article writing. Delight In it for share-out with us your web write-up.

 • 790408 591624Outstanding post, I conceive weblog owners need to acquire a whole lot from this weblog its really user pleasant. 393917

 • Pour le moment, pouvoir pirater un compte Facebook reste totalement impossible sauf si vous avez les compétences nécessaires. Pour hacker un Facebook (le votre) il faut faire une requête de mot de passe Facebook oublié en répondant correctement aux questions que Facebook vous donne. Généralement Facebook va vous demander votre question secrète pour récupérer votre compte Facebook ou bien votre mobile personnel exemple 06 XX XX XX XX, bien sûr il faut mettre des données correctes sur votre compte car sinon Facebook ne pourra pas vous donner le mot de passe.

 • It is actually nearly extremely difficult to find well-aware women and men on this niche, in addition you look like you be aware of what exactly you’re covering! Thanks A Lot

 • Hey. I came across your site employing bing. This can be a very well written article. I

 • Pingback: Mobile App Entwicklung()

 • Land Development, Water Resources, Environmental, gold maps Site Permits, Site Plans, Hydrology, Wells, Civil Engineering, Rezoning, Paving, Grading and Drainage Plans, Flood Studies.PROJECTS INCLUDED:OFFICE BUILDINGS – WAREHOUSES – APARTMENTS – SUB-DIVISIONSRETAIL COMPLEXES – SHOPPING CENTERS – CHURCHESWATERRESOURCE STUDIES MAJOR HIGHWAYSDEEP WELL SYSTEMS – WATER AND SEWER FACILITIES – MAPPING

 • Pingback: URL()

 • F*ckin’ amazing issues here. I’m very happy to look your article. Thank you so much and i am looking ahead to touch you. Will you please drop me a e-mail?

 • You’ll find it near close to impossible to find well-educated women and men on this area, and yet you look like you fully grasp whatever you’re writing about! Gratitude

 • This is a great way to express your thoughts and we should all take advantage of your post in order to explain the matter much deeper! Many thanks for taking the time to research this for us.

 • You’ll find it almost unthinkable to encounter well-educated readers on this area, even though you come across as like you understand the things that you’re posting on! Appreciation

 • Pingback: Handuk Bordir()

 • Hey! Would you mind if I share your blog with my facebook group? There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thank you

 • It’s actually nearly impossible to come across well-updated users on this area, but you seem like you be aware of what exactly you’re talking about! Excellent

 • I really want to notify you which I am certain fresh to putting up a blog and absolutely admired your website. Very possible I am likely to store your post post . You undoubtedly have outstanding article content. Be Grateful For it for share-out with us your website document.

 • It is actually nearly impossible to come across well-educated individual on this theme, however, you appear like you understand the things that you’re preaching about! Cheers