Riksrevisionens rapporter om regeringens och Försvarsmaktens genomförande

Förslag till riksdagsbeslut

 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Försvarsmaktens förmåga i kommande budgetpropositioner skall redovisas utifrån uppfyllnadsgraden av senaste försvarsbeslut.
 2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att försvarsmaktens förmåga ska redovisas i faktisk operativ förmåga.
 3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att den kommande försvarspolitiska propositionen skall tydliggöra krav och mål för Försvarsmakten.

Motivering

Riksdagens beslut om försvarets inriktning från 2009 har av olika skäl inte kunnat uppfyllas. Många förbandschefer har påpekat brister mellan uppgifter och resurser. I många fall har uppgifternas innebörd ej klarlagts, varvid tolkningen från försvarsmakten snarare blir en bedömning av vilka förmågor kopplat till hotbilder som krävs för lösande av Riksdagens försvarsinriktning.

 

Riksrevisionens granskning visar nu att mycket av denna kritik har varit fullt befogad. I sin rapport uttrycker Riksrevisionen även tveksamhet kring om det alls är möjligt att fullfölja försvarsreformen, vilket är en synpunkt som Riksrevisionen även har framfört i tidigare granskningar av Försvarsmakten. I motsats till den tidigare regeringens ståndpunkt så menar vi att Riksrevisionens argumentation är väl underbyggd. Regeringen hänvisar till sitt svar i skrivelse 2013/14:185, där regeringen säger sig vara nöjd med den extra resurstilldelning som man då ansåg sig ha tillfört. Det måste i sammanhanget framhållas att den resurstilldelning som då var aktuell inte på något sätt var tillräcklig för att ens på kort sikt kunna hantera de materielbrister som Riksrevisionen påvisar. Regeringen hänvisar vidare i skrivelsen till att Försvarsmakten har haft balans mellan anslag och kostnader, men det är av mindre relevans i sammanhanget. Vad Riksrevisionen konkret säger är att bristerna inom materielförsörjningen gör att insatsorganisation 2014 inte kan realiseras.

Förhoppningsvis delar regeringen vår uppfattning att Försvarsmakten inte existerar för att ha balans mellan anslag och kostnader (även om det naturligtvis är önskvärt) utan för att kunna försvara Sverige i enlighet med de riktlinjer som har beslutats av riksdagen.

 

Med tanke på hur allmänt utformade riksdagens beslut har varit utformade rörande försvaret och dess framtid så går det att diskutera om det överhuvudtaget har varit möjligt för kammaren ledamöter att inse vilka följderna av de försvars- och inriktningsbeslut man har tagit skulle bli. Riksrevisionen påpekar att budgetlagen kräver att regeringen i budgetpropositionen ska lämna en redovisning av de resultat som uppnås i verksamheten i förhållande till de mål som riksdagen har beslutat om. Här är det viktigt att understryka att budgetpropositionerna enligt Riksrevisionen har blivit mindre informativa och inte mer, vilket är vad regeringen antyder i sitt svar i skrivelsen.

 

Även om det sker en redovisning av Försvarsmaktens förmåga i propositionerna så sker den i förhållande till föregående år och inte till de mål för Försvarsmakten som riksdagen har beslutat om, vilket framstår som mer önskvärt. Transparensen har med andra ord varit begränsad samtidigt som förändringarna i försvarets verksamhet har varit enorma. Det är därför vår mening att regeringen i framtida budgetpropositioner inte enbart skall redovisa en bedömning kopplad till det gångna årets verksamhet utan också redovisa hur Försvarsmaktens förmåga att uppfylla det senaste försvars/inriktningsbeslutet har utvecklats över tid.

 

Trots att försvars- och inriktningsbesluten alltså har haft långtgående konsekvenser så har det inte i någon större utsträckning varit möjligt att följa hur Försvarsmakten har lyckats med att genomföra försvarsbeslutet, i hög grad beroende på att det inte har funnits tydligt formulerade krav rörande vad Försvarsmakten ska klara av. Det är av vikt av försvarsmaktens förmåga istället redovisas i termer av vilken faktisk operativförmåga som myndigheten innehar istället för i hur hög grad man har uppfyllt målet sedan senaste budgetpropositionen.

 

Med anledning av detta och att Riksrevisionens granskning har visat just hur svårigheterna att se vad innebörden av fattade försvarsbeslut konkret har inneburit i termer av förändringar visavi tidigare gällande försvarsbeslut så är det av vikt att den kommande försvarspolitiska propositionen från regeringen innehåller tydliga krav och mål för Försvarsmakten. Endast med ett sådant klargörande kommer det vara möjligt att för såväl kammarens ledamöter som den försvarspolitiskt intresserade allmänheten att avgöra vad det egentligen är för målsättningar för Försvarsmakten som riksdagen har beslutat om. På längre sikt är det också den enda möjligheten att hålla en informerad diskussion kring dessa frågor vilket är ett grundläggande demokratiskt krav.

.

Roger Richtoff (SD)

Mikael Jansson (SD)

Robert Stenkvist (SD)

Jeff Ahl (SD)

 

 • I just want to mention I am just beginner to blogging and site-building and certainly savored this web blog. Most likely I’m likely to bookmark your site . You really have amazing articles and reviews. Kudos for sharing with us your web page.

 • We just hope to advise you which I am inexperienced to online blogging and certainly liked your report. Very possible I am going to remember your post post . You indeed have extraordinary article topic. Be Thankful For it for expressing with us your internet site page.

 • It is actually nearly close to impossible to find well-updated viewers on this subject, regrettably you seem like you be aware of what exactly you’re writing on! Thanks A Lot

 • It really is mostly not possible to encounter well-aware viewers on this content, however you seem like you comprehend whatever you’re talking about! Appreciate It

 • We simply intend to inform you the fact that I am certain beginner to writing and pretty much cherished your work. Most likely I am going to remember your web post . You certainly have fabulous article writing. Appreciate it for giving out with us your web document.

 • You’ll find it near not possible to see well-informed users on this area, in addition you come across as like you understand whatever you’re covering! Cheers

 • It’s nearly impossible to find educated people in this particular topic, but you seem like you know what you’re talking about! Thanks

 • My Partner And I just want to reveal to you which I am new to wordpress blogging and clearly admired your review. Very likely I am most likely to bookmark your post post . You simply have magnificent article writing. Admire it for swapping with us your internet site post.

 • Pingback: xxx videos()

 • It really is near close to impossible to find well-qualified individual on this niche, regrettably you come across as like you comprehend the things that you’re writing about! Thanks

 • We just desire to share it with you that I’m just raw to blog posting and very much enjoyed your post. Probably I am probably to save your web post . You simply have fantastic article text. Delight In it for swapping with us your blog post.

 • It is actually mostly impossible to come across well-informed visitors on this subject, although you come across as like you fully grasp exactly what you’re writing on! Regards

 • It can be nearly extremely difficult to encounter well-educated men or women on this matter, still you come across as like you are familiar with what exactly you’re writing on! Excellent

 • I just want to tell you that I’m beginner to weblog and actually savored your blog site. Almost certainly I’m going to bookmark your blog . You really come with perfect article content. Many thanks for sharing with us your web page.

 • Somebody necessarily lend a hand to make significantly posts I might state. This is the very first time I frequented your web page and to this point? I amazed with the analysis you made to create this particular publish incredible. Excellent task

 • Opinie znalezione na http://pozyczka-ogloszenia.pl

 • Pingback: online shopping sales()

 • This blog was… how do you say it? Relevant!! Finally I have found something that helped me. Cheers!

 • Pingback: Source Phoenix Review()

 • I’m really impressed along with your writing skills and also with the layout to your weblog. Is that this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent high quality writing, it’s uncommon to look a nice blog like this one nowadays..

 • Pingback: Spiritual Warfare Prayers()

 • Jared’s Direct is a successful software design and development company specializing in creating e-commerce Websites, iPhone, Android, and windows 8 applications, facebook applications, Internet marketing (SEO/SEM/SMO and PPC campaigns). We have 20+ years’ experience in the IT industry especially in e-commerce and Marketing. We believe in building long-term relationships and making certain that our clients succeed in all their goals because their success is our success.

 • Passetoncode.fr est un site d’entraînement à l’examen du code de la route entièrement gratuit. Testez vous sur 40 questions dans les conditions réelles d’examen ou par séries de 20 questions sur un thème de votre choix. Vous apprenez à votre rythme et pouvez suivre votre progression grâce à des statistiques détaillées.

 • A person essentially lend a hand to make critically articles I would state. That is the first time I frequented your website page and to this point? I surprised with the research you made to create this particular publish extraordinary. Excellent process

 • Full Disclosure began in April 2012 when San Francisco comedian Eric Barry bought a mixer and some microphones, and launched the Full Disclosure sex podcast out of his bedroom, a series of intensely revealing interviews with adult performers, sexologists, celebrities, and others in the entertainment industry.

 • Spot on with this write-up, I truly feel this site needs much more attention. I’ll probably be back again to read more, thanks for the information!

 • Pingback: Chauffeur Service in London()

 • I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

 • Pingback: Children()

 • Pingback: IT Support Ocala FL()

 • Il n’est donc pas utile de consulter les prévisions météo à plus long terme. Le relief de la Martinique influant beaucoup sur le climat, je vous conseil de consulter la météo avant vos déplacements. En effet, il est courant de noter un écart de température de 6 à 10 degrés entre les villages d’altitude et les côtes.

 • Back the Best offers win or each way tips for horse racing by email normally the night before racing. Selection criteria looks for horses that bookmakers find difficult to price.

 • Pingback: Zyzz Shorts()

 • A person essentially assist to make critically articles I might state. This is the first time I frequented your web page and to this point? I surprised with the research you made to make this particular publish amazing. Wonderful task

 • This is a very good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Brief but very precise information… Thank you for sharing this one. A must read article!

 • Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

 • Pingback: shop online usa()

 • Pingback: lead generation marketing()

 • Hello! I could have sworn I’ve visited this website before but after browsing through a few of the posts I realized it’s new to me. Regardless, I’m certainly pleased I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it and checking back often!

 • Hello, i think that i saw you visited my weblog so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 • Pingback: Formula Online Negocio()

 • Pingback: Nigeria news()

 • Pour le moment, pouvoir pirater un compte Facebook reste totalement impossible sauf si vous avez les compétences nécessaires. Pour hacker un Facebook (le votre) il faut faire une requête de mot de passe Facebook oublié en répondant correctement aux questions que Facebook vous donne. Généralement Facebook va vous demander votre question secrète pour récupérer votre compte Facebook ou bien votre mobile personnel exemple 06 XX XX XX XX, bien sûr il faut mettre des données correctes sur votre compte car sinon Facebook ne pourra pas vous donner le mot de passe.

 • Sensible Secrets Of Chicago Long Distance Mover In The Usa at:^:- Long Distance Moving Companies in Chicago

 • 70480 223404There some intriguing points more than time here but I don

 • Pingback: Writer()

 • Picking Trouble-Free Advice From Seattle Tax Attorneys cartica038x7 How Much Does A Tax Lawyer Cost Seattle

 • An Analysis Of Key Criteria Of Sacramento Tax Attorneys cartica038x7 Irs Tax Attorney Sacramento

 • How do you copyright content on your site (Webcomic specifically)?

 • Pingback: Hajj Packages()

 • How do you save your bookmarks in Firefox when transferring from one computer to another?

 • Compared – Root Factors For Chicago Long Distance Mover at:^:- Long Distance Moving Companies in Chicago

 • This page truly has all of the info I needed concerning this subject and didn’t know who to ask.

 • Land Development, Water Resources, Environmental, gold maps Site Permits, Site Plans, Hydrology, Wells, Civil Engineering, Rezoning, Paving, Grading and Drainage Plans, Flood Studies.PROJECTS INCLUDED:OFFICE BUILDINGS – WAREHOUSES – APARTMENTS – SUB-DIVISIONSRETAIL COMPLEXES – SHOPPING CENTERS – CHURCHESWATERRESOURCE STUDIES MAJOR HIGHWAYSDEEP WELL SYSTEMS – WATER AND SEWER FACILITIES – MAPPING

 • It certainly is mostly unattainable to come across well-informed women and men on this subject, nonetheless you come across as like you understand which you’re talking about! Many Thanks

 • 457077 690785 You really should take part in a contest for among the very best blogs on the internet. I will recommend this internet site! 229693

 • Pingback: Toy Cleaner()

 • It’s actually nearly unthinkable to find well-qualified parties on this theme, still you come across as like you be aware of those things you’re revealing! Bless You

 • Howdy just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.

 • Pingback: My Homepage()

 • Land Development, Water Resources, Environmental, gold maps Site Permits, Site Plans, Hydrology, Wells, Civil Engineering, Rezoning, Paving, Grading and Drainage Plans, Flood Studies.PROJECTS INCLUDED:OFFICE BUILDINGS – WAREHOUSES – APARTMENTS – SUB-DIVISIONSRETAIL COMPLEXES – SHOPPING CENTERS – CHURCHESWATERRESOURCE STUDIES MAJOR HIGHWAYSDEEP WELL SYSTEMS – WATER AND SEWER FACILITIES – MAPPING

 • Hey there, You’ve done an excellent job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends. I am confident they will be benefited from this web site.

 • Pingback: Regal Assets()

 • This is a great way to express your thoughts and we should all take advantage of your post in order to explain the matter much deeper! Many thanks for taking the time to research this for us.

 • It is actually nearly unattainable to see well-informed visitors on this niche, unfortunately you seem like you realize exactly what you’re talking about! With Thanks

 • Land Development, Water Resources, Environmental, gold maps Site Permits, Site Plans, Hydrology, Wells, Civil Engineering, Rezoning, Paving, Grading and Drainage Plans, Flood Studies.PROJECTS INCLUDED:OFFICE BUILDINGS – WAREHOUSES – APARTMENTS – SUB-DIVISIONSRETAIL COMPLEXES – SHOPPING CENTERS – CHURCHESWATERRESOURCE STUDIES MAJOR HIGHWAYSDEEP WELL SYSTEMS – WATER AND SEWER FACILITIES – MAPPING

 • Might be nearly unthinkable to see well-updated individual on this theme, yet somehow you seem like you be aware of those things you’re covering! Thanks A Lot

 • Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossips and internet and this is really annoying. A good web site with interesting content, that is what I need. Thanks for keeping this web site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 • Pour le moment, pouvoir pirater un compte Facebook reste totalement impossible sauf si vous avez les compétences nécessaires. Pour hacker un Facebook (le votre) il faut faire une requête de mot de passe Facebook oublié en répondant correctement aux questions que Facebook vous donne. Généralement Facebook va vous demander votre question secrète pour récupérer votre compte Facebook ou bien votre mobile personnel exemple 06 XX XX XX XX, bien sûr il faut mettre des données correctes sur votre compte car sinon Facebook ne pourra pas vous donner le mot de passe.

 • This is a great way to express your thoughts and we should all take advantage of your post in order to explain the matter much deeper! Many thanks for taking the time to research this for us.

 • Extremely best guy toasts, very well toasts. is actually led building your personal by way of wedding get together because of this are usually supposed to try and be amusing, funny and consequently abnormal in addition to. best mans speech

 • You’ll find it near unthinkable to see well-advised parties on this matter, still you come across as like you comprehend whatever you’re preaching about! Bless You

 • This is a great way to express your thoughts and we should all take advantage of your post in order to explain the matter much deeper! Many thanks for taking the time to research this for us.

 • Pingback: Agence E Reputation Nice()