En Triumf för Indien

image

Den 15/10-2016 skrev Indien under ett avtal  med Ryssland gällande anskaffning av det långräckviddiga luftvärnsystemet av typ S-400 Triumf även känd som SA-21 Growler . Hela 5-15 bataljoner ska anskaffas. Indien har med detta verkligen påbörjat en reform av sitt luftvärn och i förlängningen sitt luftförsvar.

Systemet är vida känt  som ett utav världenst modernaste system inom sin kategori med räckvidd på över 400km, detta kan jämföras med västerländska system som når 120-160km  som ex franska Aster-30/ SAMP/T.

Ryssland har detta system placerat i både Kaliningrad enklaven men även i St: Petersburg där dessa system täcker stora delar av Östersjön . Vid en konflikt i Östersjöområdet är det sannolikt att NATO  att Polska och Tyska luftstridskrafter får stora problem vilket kartan nedan visar.

image

 

Systemet återfinns även i Syrien på begäran och i samråden Assadregimen för skydda syriska, iranska och ryska styrkor och infrastruktur från angrepp eller underrättelse inhämtning med drönare från NATO samt Israeliskt flygstridskrafter .

image

Indiens  anskaffning av dessa system är ett viktig led i att skaffa sig fullgott skydd mot ballistiska robotar inklusive kärnvapen . Systemet kan skydds emot olika typer av angrepp inklusive kryssningsrobotar.  Första batteriet förväntas levereras redan nästa år och Indien verkar ha planer på att modifiera systemet , särskilt angående sensorerna . Här spelar Sverige och Saab in då Saab nyligen erbjudit Indien GaN teknik , en ny typ av sensorer som är världsledande och ligger före de flesta nationer . Skulle Indien kombinera svenska sensorer ihop med S-400 systemet , allt tillverkat i Indien skulle den indiska industrin vara med att tillverka och utveckla troligen ett utav världens främsta luftvärnssystem och sensorerna . Detta gör köpet av S-400 en verklig triumf för Indien .

 

 • Erik

  S-300 och S-400 är knappast ”bättre” än västliga motsvarigheter- Frågan är vad man har för krav? Att träffa en långsamtflygande AWACS kanske är görbart, men knappast ett modernt stridsflygplan. Det gäller att jämföra äpplen och äpplen. Jag tycker detta mer är ett försåtligt sätt att lobba för att Sverige skulle skaffa detta system men då med svenska sensorer. Sverige bör aldrig köpa något som helst försvarsmateriel från Ryssland under några omständigheter. Det lyser igenom att du är ryssvänlig, Mikael. Not ok.

 • AD

  Sm6 är det närmaste Väst kommer S400.
  Aster är underfinansierat och det är planerat att systemet ska få bättre räckvidd och ökad kapaciet mot balistiska robotar men detta är inte färdigutvecklat.

  Patriot som är det vanligaste systemet i väst börjar dock visa sin ålder komplicerat dyrt och radarn kan bara grupperas i en riktning, 4st behövs för runt om täckning.
  Det är inte optimalt för tex gotland där robotar kan komma från alla håll !